Константин Павлов« | »

Корпоративният сайт и корпоративният блог — на какви домейни да ги държим?

Днес, след сбирката на клуба «Спри и помисли», в кръчмата един човек ме попита дали да държи блога си на отделен домейн от корпоративния сайт или на поддомейн. За целта той е закупил две имена, едното в .eu а другото в .com

Светкавичният ми отговор беше: няма голямо значение.  Какво имах предвид. Обикновено корпоративният сайт и корпоративният блог (би трябвало да) са добре взаимно свързани, не само чрез връзки в навигацията, но и чрез контекстни връзки в съдържанието (т.е., ако даваш пример за строителни технологии, какъвто е случаят, можеш да се подкрепиш с линк към фирмения сайт). Така че, попадайки на едно от двете, лесно попадаш на другото и успяваш да свършиш работа. Още повече, че все повече потребители използват RSS и веднъж щом се абонираш за емисията, веднага губиш идея от кой адрес идва тя. Така че, домейнът има значение само за първия контакт на потребителя с тебе. От там нататък на практика губи значение, и въпросът за домейна губи смисъл.

Но човекът беше упорит, че вече всичко е измислил, че RSS не е подходящ пример за технология, защото той не се справя добре с нея и че трябва да получи отговор точно на въпроса, който е задал.

Поговорихме си с Майк по темата. И стигнахме до следния извод — Домейнът е по-силен и Google го обича повече, ако има повече съдържание върху него. Това означава, че е добре цялото съдържание да е върху един домейн а не върху два, т.е. блогът да се разположи върху субдомейн. А вторият домейн да е огледален на първия.

Наистина, най-добре би било всичко да е интегрирано в един голям портал, с единно търсене и единна структура. Но интегрирането на два доста различни сайта по структура и функционалност е доста скъп вариант и не всеки може да си го позволи, или по-скоро не всеки може да си го позволи да стане качествено. Затова, на по-малки фирми препоръчвам втория по хубост и значително по-евтин вариант на два отделни, но добре свързани помежду си сайта, и то върху един домейн.

Аз как бих го направил:

Тъй като сайтът е с голяма и разклонена секция за продукти и услуги, най-логичният вариант е, да е обособен отделно и блогът — също да е отделно. Но в навигацията да присъстват очевидно взаимни връзки между двете, а в обяснителните текстове на сайта да се поставят връзки към съответните обяснителни текстове в блога, а в блога винаги да се дават примери с неща, които се предлагат в сайта. И от тук нататък остава само грижливо да се поддържат добре и блогът и корпоративният сайт. Търсенето в двата сайта едновременно, ако са на един домейн, също много лесно може да стане с Google форма, при това на задоволително качество. Единствено логото на Google загрозява леко сайта.

Публикувано от на 21/02/2010.

Tags: , , , ,

Categories: ...

5 Responses

 1. Благодаря за точното и добре организирано съдържание по темата. Конкретните казуси винаги точно се обвързват с теорията чрез потвърждение или отхвърляне. Именно това ги прави изключително полезни.

  by Дянко Дянов on фев 22, 2010 at 17:15

 2. Чакам да видя какво ще се получи на практика, за да се коригирам, ако трябва ;-)

  by К on фев 22, 2010 at 18:16

 3. @ К: «Все е тая» беше наистина чудесно за привличане на вниманието :) Изложението ти е коректно, но вероятно би била полезна и една задълбочена дискусия кой и защо следи фийдове на корпоративни блогове...

  @ Дянко И аз неблагоразумно ти обещах нещо, не съм забравил. Ще се радвам междувременно да си направиш личен блог, тъкмо ще имаме повод да бистрим синергийните ефекти на комплекса «корпоративен сайт — корпоративен блог — личен блог» :)

  by Станислав Точев on фев 22, 2010 at 21:25

 4. Търсенето в двата сайта едновременно също много лесно може да стане с Google форма, при това на задоволително качество. Единствено логото на Google загрозява леко сайта.

  by К on фев 23, 2010 at 00:21

 5. Темата явно е важна, щом е изкарала Станислав от нелегалност :-)

  Поддържам написаното от теб. Смятам, че това е най-смисленото предложение.

  by Майк Рам on мар 14, 2010 at 17:09

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free

« | »
Скорошни публикации


СтранициAbout Константин Павлов

Това е моят професионален сайт. Тук публикувам интересни новини, мои коментари, съвети и всичко друго, което ми се струва важно от областта на интернет, медиите и технологиите. Абонирайте се за RSS емисията на сайта, става за секунди. Прочетете повече за мен и моята професионална биография. Мога да ви помогна с вашите интернет проекти. Тук ще намерите и контакти. Имам и личен блог.more →

Switch to our desktop site