Константин Павлов« | »

Плюс това

Плюс товаЗнам, че знаете, ама айде първо на пръсти да преброим какво досега опита Google в социалните мрежи — Orcut, Google Wave, Google Buzz.

Не много успешно — На мен ми липсваше причина да ползвам Google Wave и още ми липсва. Честно, казано, липсва ми и причина да ползвам Google Buzz. Дори да искам да ги използвам като мегафони, през които да пробутвам важно за мен съдържание, усилието ми се струва твърде голямо срещу постигнатия ефект.

Мисля, че знам защо така се получава – на философско ниво Google имат проблем да приемат, че великият проект X който изстрелват, няма да се използва точно както са го замислили, а в основата на техния успех е тяхното намерение да успеят точно на същото място. Ако не бяха толкова фиксирани да постигнат ТОЧНО ТОЗИ КРАЕН РЕЗУЛТАТ, КОЙТО ОЧАКВАТ, вероятно успехът им щеше да е още по-голям (да, възможно е!). Свидетелства техният си YouTube (замислен като сайт за видеозапознанства), да не говорим за конкуренцията twitter (замислен за SMS портал), и Facebook (знаете, гледали сте филма)

На пръв поглед Google+ стартира много успешно – стотици милиони потребители за броени дни, ентусиазъм, медийни публикации. Да, ама аз, например, откакто съм си направил акаунт там и си нахвърлях приятелите по кръгове, нищо повече не съм правил. Отвреме навреме получавам мейл, че някой ме бил добавил. Ами хубуу.

Продължавам да разчитам на Facebook за основните си потребности от социални мрежи (да, имам и такива Плюс това ) – на едно място съм си натрупал всички приятели и познати, плюс хора, на които май съм им интересен – мога бързичко да установя контакт с всеки, да му видя снимките, да открия неочаквани общи познати, да видя къде на какво ме канят и не на последно място съм в течение на рождените дни – общо взето, това е. Рекламата не ми е досадна, дори не я забелязвам, с повече култура на ползване се научих да избягвам спамърските приложения и „приятели“, които се опитват да ми продават нещо или да ми спамят приятелите.

Така че, ако Google+ не предприеме някаква сериозна стъпка към реформиране, той няма да успее в замисления вид.

Сега, той може да успее като новия tumblr+ например, защото виждам индикации, но трябва малко усет и малко работа.

В Google вселената има две грозни патенца с голям потенциал, от които може да се получи чудна социална мрежа, но те са някак си на заден план (като социални мрежи, ЗАЩОТО НЕ СА ЗАМИСЛЕНИ КАТО ТАКИВА) и не получават внимание:
1. Google Reader & Blogger (те са интегрирани, затова ги разглеждам като едно)
2. Youtube

То това не е само американска болест – и Нет Инфо в България се провалиха няколко пъти в социалните мрежи, докато имаха богат избор — да реформират своите – abv.bg (с чекмеджето), gbg.bg (никой не помни провала mygbg), да развият купените – svejo.net, vbox7 или да направят собствени — zoom.bg. Проблемите очевидно бяха в главата, не в способностите.

Има и добра новина — G великанът оставя пространство на малките патенца да успеят. И то ще стане някой ден.

Плюс това

снимка

Публикувано от на 19/07/2011.

Tags: , , , ,

Categories: ...

8 Responses

 1. Говориш като Скобъл.

  Общо взето казваш, че си свикнал с едно нещо и не виждаш смисъл да се местиш в другото. До момента в който и графа ти не се измести.

  by Martin on юли 19, 2011 at 12:17

 2. Златно правило в маркетинга е, че е по-добре да си първи, отколкото да си най-добър. Човек може да се включи в много социални мрежи, но ще може ли да ги ползва едновременно? Едва ли.

  Следователно най-доброто, което могат да направят Google+, е да бъдат различни и да се надяват да достигнат половината от пазарния дял на Facebook.

  by Камен Ковачев on юли 19, 2011 at 13:44

 3. Не мисля, че фактът, че няколко пъти са се провалили трябва да се изтъква като аргумент за техен бъдещ неуспех. На мен ми изглежда, че ще успеят и съм се аргументирал — www.webandevents.com/blog...ye-bye-facebook/

  Вярно е, че засега facebook се ползва повече. Дори аз. Но все пак никой не е казал, че потребителите ще се прехвърлят там за един ден.

  Google интегрират всичко с новия G+, което означава само едно — този път не са се подготвили за неуспех и не подхождат плахо, както с Buzz, Wave и т. н.

  by Ovanes on юли 19, 2011 at 18:57

 4. Плюс това...

  Знам, че знаете, ама айде първо на пръсти да преброим какво досега опита Google в социалните мрежи — Orcut, Google Wave, Goo......

  by Ново 20 on юли 19, 2011 at 20:21

 5. Ковачев е прав, че не всички социални мрежи могат да се ползват и всеки избира тази която му отговаря на критериите, хубаво е да има конкуренция, тогава и резултатът за потребителя е по-добър, вярвам, че Google+ ще покрие очакванията на своите потребители

  by Днес и утре on юли 19, 2011 at 20:31

 6. Марти, говориме за различни неща. Графът ми ще се премести, когато се появи причина да се мести, достатъчно основателна. Тогава и аз ще се преместя. Другият вариант е аз да се преместя, а целият граф да ме последва, включително и хората, които едва едва ползват нет. Това ич не го виждам как ще стане и каква ще е мотивацията за него.

  by К on юли 19, 2011 at 21:47

 7. G+ интегрира какво? Мейла ми в Gmail, който от 4-5 години съм оставила на индийците да го пълнят със спам? Пикаса, която не ползвам? Гугълдокс, които не ползвам? Безполезно!!!

  Коце, наблюдението ти е точно. Много от разсъжденията съвпадат с моите, изказвани по въпроса (изненадващо, знам!)

  И знаете ли какво още? Над 80 процента от потребителите на G+ за момента са мъже. За какво ви е тоя гугъл, питам аз, като всички жени са във фейсбук?!

  by anica banica on юли 20, 2011 at 15:23

 8. Не знам какво е това златно правило в маркетинга, че е по-добре да си първи, отколкото да си най-добър. Днес кой си спомня за алтависта или яху, които бяха върха много преди гугъл.

  by Тодор on юли 21, 2011 at 22:45

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free

« | »
Скорошни публикации


СтранициAbout Константин Павлов

Това е моят професионален сайт. Тук публикувам интересни новини, мои коментари, съвети и всичко друго, което ми се струва важно от областта на интернет, медиите и технологиите. Абонирайте се за RSS емисията на сайта, става за секунди. Прочетете повече за мен и моята професионална биография. Мога да ви помогна с вашите интернет проекти. Тук ще намерите и контакти. Имам и личен блог.more →

Switch to our desktop site